Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 - 01:07:23

  

BANNER 1200X80
A A A
  • Εκδόσεις: Μανδραγόρας

«Ποιήματα μικρόσωμα, άσωτα και φαντασμένα στο όρια του πολίτικαλ κορέκτ» επιγράφεται το… συνεταιριστικό βιβλίο ποιημάτων του Αλέξανδρου Αραμπατζή από τη Δράμα και του Κώστα Κρεμμύδα από την Αθήνα. Οι δύο ποιητές προχώρησαν σε αυτή την κοινή συλλογή, που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες από το περιοδικό Μανδραγόρας και τις ομώνυμες εκδόσεις.
Σε 85 σελίδες παρατίθενται με μορφή διαλόγου οι σκέψεις και τα αισθήματα των δύο νεωτερικών της ποίησης. Στην αριστερή σελίδα ο Δραμινός θέτει το θέμα και στη δεξιά ο Αθηναίος το προχωρεί, το αναιρεί, το ανατρέπει. Στον ελεύθερο στίχο ο πρώτος, στην παιγνιώδη ομοιοκαταληξία ο δεύτερος.

Εκτεταμένος στην διατύπωση ο από αριστερά, συνοπτικός στην απάντηση ο από δεξιά. Καταγγελτικός ο εξ΄ευονύμων, σαρκαστικός ο εκ δεξιών. Αθυρόστομος ο εξ επαρχίας, λόγιος ο εκ του κέντρου. Με όλη βέβαια τη σχετικότητα των συγκεκριμένων υφολογικών ταξινομήσεων, αφού οι χαρακτηρισμοί μπορούν να ισχύσουν και αντιστρόφως. Διότι σε αυτό το ποιητικό πινγκ πινγκ ένας ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του άλλου, με τον Κρεμμύδα να επιδίδεται σε μια ρίμα υπονομευτική, καταφεύγοντας ακόμη και σε επικαιρική ονοματολογία, αδιαφορώντας για τους αυστηρούς όρους της «καθαρής ποίησης», αφού έχει ήδη μια ξεχωριστή θητεία στην ποίηση του σήμερα . Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση καθώς, τέτοια διαλογική κοινή συλλογή έχει να εμφανισθεί από τη δεκαετία του 60 με τον Τάκη Σινόπουλο και τον Γιώργο Παυλόπουλο.

Ιδού ενδεικτικά αποσπάσματα:

Αραμπατζής: Σ΄ένα ποίημα μπορείς να προσφέρεις / τη βαθύτητα της σκέψης σου ή τη ρηχότητα της ζωής σου / Στο πρώτο θα καγχάσουνε / στο δεύτερο θα σε πάρουν στο ψιλό / Σύντροφε ποιητή σίγουρα ξέρεις ότι / αυτή είναι η μοίρα του επαρχιώτη ποιητή / να εκλιπαρεί τους πρωτευουσιάνους λόγιους / για μια καλή κουβέντα, έναν ψιλοέπαινο / κι αντ΄αυτού να εισπράττει δούλεμα και κοροϊδία (…).

Κρεμμύδας: Μ΄αρέσουνε οι κριτικοί / μ΄αρέσουν κι οι Βολιώτες /αρέσει κι ο τσαμπουκαλής που στραμπουλάει κότες / λυκόπουλα, γαλόπουλα ναρκίσσους κατιφέδες / που σειέται κλαίει ακκίζεται / ως ζεν πρεμιέ πίνοντας σκατς με ολίγη από κεφτέδες / Αθήνα και περίχωρα γίνανε άνω κάτω / φεύγουν οι μεν στις εξοχές του Δίου / κι άλλοι κλείνουνε βραδιές στον Ιανό Σταδίου.

Αραμπατζής: Αν γεννηθείς μέσα σ΄ένα κρουασσάν θα ψοφήσεις μες στη γλύκα / αν γεννηθείς σ΄ένα RED BULL θα πετάξεις πριν ακόμη περπατήσεις / αν γεννηθείς σ΄ένα σταθμό πρώτων βοηθειών θα γεννηθείς ψοφίμι / αν γεννηθείς στα χέρια μιας μαμής θα ζήσεις με ερωτηματικά και κουσούρια / αν γεννηθείς σε κρατικό νοσοκομείο το ρισκάρεις να βρεθείς σε σκουπιδοτενεκέ ή θερμοκήπιο / αν γεννηθείς σε σικ ιδιωτική κλινική έχεις μπαμπά φραγκάτο κι ανοιχτοχέρη / οπότε βουρ στον πατσά αγόρι - κορίτσι και ζήσε ζωή χαρισάμενη.

Κρεμμύδας: Ας΄τα RED BULL ρε Αραμπατζή / και πιάσε αϊράνι / που έτσι και πιείς το τούρκικο / κανείς δεν θα σε πιάνει / Ξινόγαλο δημοφιλές που καίει τη γλυκόζη / Στο μόντελινγκ το μάθανε προσφάτως / εμείς το ξέραμε από τον Καραγκιόζη / Το πίναμε στα μέρη σου, άρα / Αραμπατζή σε βλέπω με κορμάρα / ίσως αργότερα / να σαλιαρίζεις με ποιήτριες στα κότερα / στην Αγία Βαρβάρα.

Ο Αλέξανδρος Αραμπατζής γεννήθηκε στη Δράμα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Ανήκει απ΄το ξεκίνημά του στην παρέα του Μανδραγόρα απ΄όπου κυκλοφορούν οι ποιητικές του συλλογές: «Η Αλύπητη συμμετρία των διχασμών» (1996), «Δύο δρυοκολάπτες δραπετεύουν από το δρυοκολαπτεκκολαπτήριο» (2002), «Περί υψηλής ραπτικής καταιγίδων και καρφιών στα φέρετρα» (2005) καθώς και οι συλλογές διηγημάτων «Η ανταρσία της μουστάρδας» (2000), και «Ο χορός του σφυροδρέπανου» (2005). Από τις εκδόσεις Τυπωθήτω – λάλον ύδωρ κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «Μεγαλιθικές μπαλάντες σε ορεινές δασονησίδες, ξέσματα και περιτμήματα» (2011).

Ο Κώστας Κρεμμύδας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στα τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στη ΣΕΛΕΤΕ, νομικά στην Αθήνα και Κοινωνική Ιστορία στη Σορβόνη. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το περιοδικό της Αριστεράς «Επιθεώρηση Τέχνης» (1957-1967). Συμμετείχε κατά καιρούς σε συλλογικές προσπάθειες πολλών λογοτεχνικών εντύπων και από τον Μάιο του 1993 διευθύνει το περιοδικό και τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές «Το ασανσέρ, Μια ημιτελής συνουσία» (1993), «Ωδή στα τρόλεϋ» (1995), «Υπέρ ηρώων» (1998), «Μηνύματα σε κινητό» (2002) και «Σαντιγκάρ» (2013). Έχει εκδώσει σε τόμο τα χρονογραφήματα πολιτικής επικαιρότητας «Ξούθου και Μενάνδρου γωνία, Τέλος Εποχής» (2014).

  • AΠΕ