Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 - 01:06:42

  

BANNER 1200X80
A A A
  • Εκδόσεις: iWrite.gr

Ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα- χρονογράφημα για την «αβάστακτη ελληνική φανταστικότητα», με τίτλο «Ο επόμενος ηγέτης» κυκλοφόρησαν οι θεσσαλονικές Εκδόσεις iWrite.gr, γραμμένο από τη δημοσιογράφο Έλενα Καρανάτσνη. Ένα τηλεοπτικό κανάλι στην σεπτεμβριανή Αθήνα του 2012 οργανώνει εκπομπή ριάλιτι μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης, προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση της χρεοκοπημένης Ελλάδας!.. Εξεταζόμενα μαθήματα; Ρητορική, πολιτιτική ιστορία, ορθοφωνία, κινησιολογία. Ο τυχερός θα έχει τη χρηματοδότηση του καναλιού για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Από το πρώτο ήδη κεφάλαιο η συγγραφέας κερδίζει τον αναγνώστη :
«Ανοίγω την τηλεόραση. Δίμετρη ξανθιά Ελληνίδα –μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο αλλά δεν είναι- με δύο πλαστικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν από τη πίεση στο θεόστενο μπλουζάκι, μια υβριδική μετεξέλιξη Πετρούλας και Πάμελα Άντερσον κοιτάζει το φακό φιλήδονα και λέει με νάζι: «Ο μόνος τρόπος, για να σώσουμε τη χώρα είναι να πληρώσουμε το χρέος μας σε είδος»!
Πριν προλάβει να μας αποτελειώσει το είδος-όνειδος, διακόπτει ο παρουσιαστής της εκπομπής για να τη ρωτήσει δήθεν έκπληκτος. «Όταν λέτε σε είδος, εννοείτε σε πορτοκάλια, λάδι και αβγά»;
Η Ελληνίδα μπάρμπι χαχανίζει χαϊδεύοντας τις πυρρόξανθες μπούκλες της και του αποκρίνεται με υπερδέουσα ηδυπάθεια: «Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Όταν λέω σε είδος, εννοώ σε είδος. Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε!»
Κλείνει πονηρά το μάτι, στέλνει τσαχπίνικο φιλάκι στο τηλεοπτικό κοινό, ο παρουσιαστής σοκάρεται επιτηδευμένα και ξαναρωτά: «Δηλαδή, τι μας προτείνεται, δεσποινίς; Να προσφέρουμε σεξουαλικές υπηρεσίες στην Τρόικα για να διαγραφεί το χρέος;»
«Ακριβώς, και μάλιστα θα είμαι η πρώτη που θα θυσιαστεί για τη χώρα!»
«Θα προτάξετε τα στήθη σας για την Ελλάδα;»
…Διακοπή, διαφημίσεις».
Στο ίδιο χρονικό διάστημα μια παρέα από ένα ψυχίατρο, μια υποψήφια διδάκτορα φιλοσοφίας, ένα καθηγητή σκακιού, έναν πρώην περιπτερά και μια άνεργη διευθύντρια λογιστηρίου , παρεμβαίνει το πολιτικό …γίγνεσθαι! Η ομάδα εξαγγέλλει μια μελέτη - πλαίσιο προτείνοντας ένα νέου τύπου τρόπο διακυβέρνησης, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη χρεοκοπία.
Το βιβλίο αποτελεί αντίστιξη δυο κόσμων. Του κόσμου της οθόνης και του… κανονικού. Η αφηγήτρια φωτίζει εναλλάξ τα δύο κόσμους. Μια την τηλεοπτική δημοκρατία στην γκροτέσκα επίδειξή της και μια την κοινωνική δημοκρατία που παραδέρνει μέσα στην κρίση πασχίζοντας να οδηγηθεί στη λύτρωση.
Ανάμεσα στα δύο αυτά σύμπαντα η δημοσιογράφος -ως τρίτο μάτι- καταγράφει τα αντιφατικά τεκταινόμενα στο γκρίζο φόντο του δημοσίου βίου, που είναι για γέλια και για κλάματα. Η ιστορίες εξελίσσονται σε μια Ελλάδα της λίστας Λαγκάρντ, των δόσεων και των καναλιών. Με το ριάλιτι να ανεβάζει τα νούμερα, καθώς η επιτροπή… ταλέντων έχει καταλήξει στους πενήντα επικρατέστερους που θα διεκδικήσουν μια θέση στους τελικούς των δεκαπέντε, οι οποίοι θα ανταγωνιστούν επί τρίμηνο ώστε να κερδίσει ο καλύτερος . Αυτός που θα ζητήσει τη ψήφο του τηλεοπτικού ελληνικού λαού για να τον σώσει.
Ένα βιβλίο 174 σελίδων με σαρκασμό πάνω στο φανταστικό, που θα μπορούσε να είναι και πραγματικό. Μια απόπειρα αναμέτρησης του επικαιρικού με το μυθολογικό.
Η Έλενα Καρανάτση γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Τελείωσε τη σχολή Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στο δημοτικό ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84». Διδάσκει στο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «Tabula Rasa». Έχει συνεργαστεί με έντυπα, τηλεόραση και ραδιόφωνα. Όπως λέει η ίδια, «στην εφημερίδα «Καθημερινή» εθίστηκα στην αφήγηση ιστοριών».

  • AΠΕ