Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 - 01:20:21

  

A A A


Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, προτού εισβάλουν σήμερα εκ νέου στην κουρδική αυτή πόλη του συριακού βορρά, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Ιανουάριο. Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν σήμερα και στην πόλη Χασάκε, στην βορειοανατολική Συρία, την οποία προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και έναν μήνα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν και εκεί επίθεση αυτοκτονίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με νοσοκομειακούς αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο των τζιχαντιστών στο Κομπάνι. Η εισβολή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική αυτή πόλη του συριακού βορρά, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Άιν Αλ Άραμπ, άρχισε κατά την διάρκεια της νύχτας με βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της πόλης αυτής με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τζιχαντιστών και των κουρδικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης αυτής στην μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές μάχες που έχει ζήσει από τα τέλη του 2014.

"Οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν μια επίθεση αυτοκτονίας στον τομέα που βρίσκεται κοντά στο μεθοριακό πέρασμα με την Τουρκία", σημείωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. "Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην συνέχεια, υπάρχουν πτώματα στους δρόμους", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών από τις μάχες.

Για τέσσερις μήνες προσπαθούσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν αυτήν την κουρδική πόλη στην βόρεια Συρία προτού εκδιωχθούν τον Ιανουάριο από τις κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ο οποίος πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν εξάλλου κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας και στην πόλη Χασάκε, στην βορειοανατολική Συρία, κυριεύοντας δύο συνοικίες τις οποίες ήλεγχαν προηγουμένως οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, οι τζιχαντιστές εκδιώκουν τους κατοίκους της περιοχής Νάσουα της πόλης αυτής. Σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, 20 τζιχαντιστές και τουλάχιστον 30 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις σφοδρές συγκρούσεις που εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα στην πόλη αυτή, τον έλεγχο της οποίας έχουν από κοινού οι συριακές και οι κουρδικές δυνάμεις. Το Ισλαμικό Κράτος είχε εξαπολύσει στις 30 Μαΐου την επίθεσή του για την κατάληψη της πρωτεύουσας αυτής της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκεται στην μεθόριο της Συρίας με το Ιράκ και την Τουρκία.

Όπως διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, η εισβολή του Ισλαμικού Κράτους αργά χθες το βράδυ ξεκίνησε και στην πόλη αυτή με επίθεση αυτοκτονίας κατά ενός σημείου ελέγχου που φρουρούσε φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή. "Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, με βομβαρδισμούς και από τις δύο πλευρές", σημείωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δύο συνοικίες που κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πόλης. "Οι άμαχοι στους τομείς αυτούς φεύγουν προς το βόρειο τμήμα της πόλης", το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι ο συριακός στρατός απώθησε τις επιθέσεις εναντίον ενός αριθμού στρατιωτικών θέσεων στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν στην επαρχία Ντεράα και ο στρατός σκότωσε δεκάδες επιτιθέμενους, πρόσθεσε, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τον συνασπισμό αυτόν ανταρτών που επιτέθηκε στην Ντεράα απαρτίζουν κυρίως τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, και μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ.

  • ΑΠΕ