Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 - 01:22:14

  

BANNER 1200X80
A A A


«Γεγονός πρωτόγνωρο και ελπιδοφόρο για το μέλλον της Κύπρου» χαρακτήρισε σήμερα ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, την παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, όπου παρακολούθησαν μαζί με τις συζύγους τους, Άντρη και Μεράλ, τη θεατρική διασκευή του ποιήματος της λογοτέχνη και δημοσιογράφου, Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ «Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τουρκικά».

Εκτός από το δυνατό μήνυμα του έργου για την ειρήνη οι συμβολισμοί ήταν πολλοί.

Οι δύο ηγέτες κατάγονται από τη Λεμεσό. Το ίδιο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστή της παράστασης, Γιασάρ Έρσοϊ, ο οποίος έκανε και τη διασκευή του ποιητικού έργου. Το θέατρο ΡΙΑΛΤΟ αποτελούσε, παλιά, χώρο συνεύρεσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θέμα του ποιήματος της Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ είναι τα τραγικά γεγονότα που συνέβηκαν στην Κύπρο τα τελευταία περίπου 60 χρόνια. Η ποιήτρια, αφού κάνει αναφορά σε αυτά τα γεγονότα, δίνει έμφαση στο μέλλον της Κύπρου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «...Πότε θα μας δείξεις, Κύπρος, τις πληγές σου; Πότε γυμνή θα κάνεις έρωτα μαζί μας; Πότε θα γεννήσεις τα παιδιά μας; Πες μου, πότε;! Βαρέθηκα τα παιχνίδια που έπαιξαν στις πλάτες σου. Και τα παιχνίδια σου σε μένα... Πότε επιτέλους θα ωριμάσεις; Πες μου, Κύπρος, πότε;...».

Ο Ερσέν Σουρουρί έγραψε τη μουσική του έργου και συνόδευσε ζωντανά στο πιάνο τον Γιασάρ Έρσοϊ. Τα σκηνικά ήταν της Οσλέμ Γιετκιλί. Ο Γιασάρ Έρσοϊ τόνισε πως στόχος του είναι να φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους «για να αντιληφθούν την αλήθεια, ότι δηλαδή αυτός ο πόνος, τα δάκρυα και το αίμα, που προκαλέσαμε μεταξύ μας, πρέπει να τελειώσουν».

Όπως σημείωσε, επιτέλους, πρέπει να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά μαζί, με αλληλοσεβασμό, σε αυτό το μικρό νησί. Επίσης, δήλωσε ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι παρακολούθησαν την παράσταση οι δύο ηγέτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εργαστούν εποικοδομητικά για να επικρατήσει, το συντομότερο δυνατό, ειρήνη στην Κύπρο.

Μετά την παράσταση ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί με τις συζύγους τους παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος Λεμεσού.

Η παράσταση και η παρουσία των δύο ηγετών σε αυτήν είναι πρωτοσέλιδο, με θετικούς τίτλους, στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες:

ΠΟΛΙΤΗΣ: «Ελπίζω στα ελληνικά. Umarim στα τουρκικά. Με ζεστό χειροκρότημα δύο και τρεις φορές τους υποδέχθηκε ο κόσμος».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Ο καφές της ειρήνης» η εφημερίδα αναφέρει ότι πριν από την παράσταση οι δύο ηγέτες ήπιαν καφέ στο φουαγιέ του θεάτρου.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Αναστασιάδης - Ακιντζί: Βήματα ειρήνης από τη γενέτειρά τους».

ΧΑΡΑΥΓΗ: «Αντλούμε διδάγματα για να μη χάνουμε την ελπίδα».

ΑΛΗΘΕΙΑ: «Αναστασιάδης - Ακκιντζί στη Λεμεσό. Το κοινό ταξίδι συνεχίζεται...».

  • ΑΠΕ