Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:12:31

  

A A A
  • Info: Έως τις 30 Ιουνίου 2016
  • Στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Flora Graeca σημαίνει Ελληνική Χλωρίδα. Η σπάνια και γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς ελληνική χλωρίδα, που αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλότητα του φυσικού κόσμου της Μεσογείου. Όλος αυτός ο πλούτος και η ομορφιά, που βρίσκονται παντού γύρω μας αλλά ελάχιστοι αναγνωρίζουν, παρακίνησε, στα τέλη του 18ου αιώνα, τον Άγγλο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Sibthorp, να εξορμήσει στη χώρα μας και να δημιουργήσει ένα μνημειώδες 10τομο έργο με τον τίτλο Flora Graeca, μια βοτανολογική «Βίβλο», στην οποία περιέχονται 966 υδατογραφίες από τα αποξηραμένα φυτά που συνέλεξε ο Sibthorp και φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Ferdinand Bauer.

Για να τιμήσει τη σπουδαία αυτή επιστημονική έκδοση , η οποία αποτελεί πολύτιμη ιστορική κληρονομιά, όχι μόνο για τους σύγχρονους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια ειδική έκθεση αφιερωμένη στον John Sibthorp, τη Flora Graeca και τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στους μαθητές και τους νέους, με σκοπό τη διάδοση της συναρπαστικής ιστορίας των ταξιδιών του Sibthorp, τη μετάδοση της αγάπης του για το φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει και την κατανόηση της λεπτής ισορροπίας και της σχέσης φύσης και ανθρώπου.

Όπως αναφέρει σχετικά η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, «Η προσπάθειά μας είναι να ξετυλίξουμε τις επιστημονικές, οικολογικές, λαογραφικές, αλλά και αισθητικές πτυχές του συγκεκριμένου έργου. Εξάλλου, το παράδειγμα του Άγγλου επιστήμονα και περιηγητή που θυσίασε την περιουσία και την υγεία του για να αναδείξει αυτόν τον πλούτο, οφείλουμε να το προβάλλουμε και να το μεταδώσουμε, ειδικά στους νέους και τα παιδιά της χώρας μας, προκειμένου να αντιληφθούν την ομορφιά και την βιοποικιλότητα που τους περιβάλλει».

Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται στους χώρους του Αναγνωστηρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρουσιάζεται υλικό από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που επικεντρώνονται στη Φυσική Ιστορία. Φυτικά δείγματα από τα herbarium του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλαισιώνουν το συγκεκριμένο υλικό.

Η έκθεση παρουσιάζει, επίσης, τέσσερα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα της Νίκης Γουλανδρή και ένα ανάλογο μαντήλι, το οποίο σχεδίασε η ίδια για τον Οίκο Hermès. Ένα object του Ηλία Λαλαούνη, εμπνευσμένο από την έκδοση «Αγριολούλουδα» της Νίκης Γουλανδρή, δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην έκθεση. Τέλος, παρουσιάζεται και ένα επιτοίχιο ημερολόγιο της Α.Τ.Ε. του 1989, με θέμα τη Flora Graeca, από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.