Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:23:45

  

BANNER 1200X80
A A A

Το 279 π.Χ. ο βασιλιάς Πύρρος, της Ηπείρου, πολέμησε με τους Ρωμαίους στο 'Ασκλον (λατινικά: Asculum) της Ιταλίας. Ο Πύρρος νίκησε, όμως έχασε μεγάλο μέρος του στρατού του. Από αυτή τη μάχη έμεινε η έκφραση “Πύρρειος νίκη” που περιγράφει μια επιτυχία με αβάσταχτα μεγάλο κόστος.

Ο Πλούταρχος αναφέρει μάλιστα, πως όταν ο βασιλιάς λάμβανε συγχαρητήρια για τη νίκη του, απαντούσε: «Εάν νικήσουμε σε άλλη μια μάχη τους Ρωμαίους, θα καταστραφούμε εντελώς» (ἂν ἔτι μίαν μάχην Ῥωμαίους νικήσωμεν, ἀπολούμεθα παντελῶς.)

 

Μια τέτοια... νίκη παρακολουθήσαμε χθες! Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, στο οποίο περιγράφεται ένας θρίαμβος:

--Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

--Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί.

--Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ.

--Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο. Εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.

--Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ. Μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.

 

Το προσχέδιο, δημιουργεί ασφαλώς μια σειρά ερωτημάτων δομικού χαρακτήρα. Προκύπτουν δηλαδή ερωτήματα για τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του προϋπολογισμού. Όπως για παράδειγμα πως τεκμηριώνεται η “ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης” αλλά και η “ενίσχυση των επενδύσεων”. Και επίσης πως εξάγεται το συμπέρασμα ότι “το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί”.

Για όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενδεχομένως να διαθέτει επαρκείς απαντήσεις. Μπορεί ακόμα να διαθέτει και πειστικές απαντήσεις.

Όμως υπάρχει ένα ουσιαστικό ερώτημα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο οποίο ουδείς επιθυμεί να απαντήσει:

Πόσο κόστισε ο “θρίαμβος” που περιέγραψε ο κ. Σταικούρας;

Διότι μέχρι να επιτευχθεί το “πρωτογενές πλεόνασμα”, ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλησιάζει επικίνδυνα...

Μέχρι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν ή βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Μέχρι να αυξηθεί το ΑΕΠ, η ανεργία (σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν), έχει σημειώσει “ιστορικό υψηλό” και μάλιστα παραμένει σταθερή, χωρίς ενδείξεις υποχώρησης.

Μέχρι να βελτιωθούν τα μεγέθη της Οικονομίας, οι αυτοκτονίες έγιναν “καθημερινό γεγονός” και η διαφυγή στο εξωτερικό αποτελεί πλέον μονόδρομο για τα νέα παιδιά.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι η “νίκη” του οικονομικού επιτελείου ήταν “Πύρρειος” και οι απώλειες αβάσταχτες...

Και μπορεί κάποια στιγμή να έρθει πράγματι, η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα. Και μπορεί οι προσεχείς προϋπολογισμοί να είναι όλοι πλεονασματικοί.

Όμως αυτή η (μελλοντική) ευημερία, πόσους πολίτες αυτής της χώρας θα αφορά και ποιους;

Καθώς, όπως έγραψε ο Πλούταρχος για τον Πύρρο: “ἂν ἔτι μίαν μάχην Ῥωμαίους νικήσωμεν, ἀπολούμεθα παντελῶς”