Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:21:15

  

BANNER 1200X80
A A A

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα Stress Tests! Το οποίον σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, επαρκώς θωρακισμένα κεφαλαιακά.

Την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ο Πρωθυπουργός σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι “τα τεστ αντοχής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία”.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν πανταχόθεν, ότι οι ελληνικές τράπεζες (με το μνημόνιο που υποστήκαμε) ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς! Άρα, αποφύγαμε τα χειρότερα...
Δηλαδή, δεν θα χρειαστούμε νέο τραπεζικό μνημόνιο. Και κατά συνέπεια δεν θα περικοπούν περισσότερο οι συντάξεις, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος.

 

Όμως, επί του πρακτέου, τι σημαίνουν για τους φτωχοποιημένους πολίτες, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Stress Tests;

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της χώρας, οι τράπεζες (τώρα που “απελευθερώθηκαν από το άγχος” της κεφαλαιακής επάρκειας) θα γίνουν φορείς της ανάπτυξης!

Τουλάχιστον αυτό “αναμένει” ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, δήλωσε: "Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας".

Μπορεί οι παραινέσεις του υπουργού να εισακουσθούν... Και μπορεί οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν κερδοφόρες επενδύσεις. Όμως σίγουρα θα ήταν αφελές να περιμένουμε “πατριωτική” πολιτική και κοινωνική ευαισθησία από τα πιστωτικά ιδρύματα. Διότι δεν υπάρχει πρότερος έντιμος βίος...

Θυμόμαστε ότι (πριν από την κρίση) οι τράπεζες λειτουργούσαν πάντα κερδοσκοπικά. Και επίσης ότι ανέκαθεν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κινούνταν στα όρια του νόμου (ενίοτε και εκτός) με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό όφελος.

 

Και τώρα, το απολύτως αναμενόμενο είναι ότι οι τράπεζες, μετά τη σωτηρία τους, θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν εδώ και χρόνια. Με την ίδια φιλοσοφία προσαρμοσμένη στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την περίοδο της κρίσης (τα 3-4 τελευταία χρόνια) υπήρξαν Μέσα Ενημέρωσης τα οποία επιβίωσαν οικονομικά κυρίως με τραπεζικές διαφημίσεις. Ενώ παράλληλα, υπήρξαν Μέσα Ενημέρωσης τα οποία επί σειρά ετών δεν ανέφεραν ούτε μια “κακή κουβέντα” για τις τράπεζες...

 

Με βάση τα πεπραγμένα τους λοιπόν, είναι προφανές ότι δεν άλλαξε τίποτα... Και είναι βέβαιο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, στο προσεχές μέλλον θα χρηματοδοτήσουν επιλεκτικά κάποιους “φιλικούς” μεγαλοεπιχειρηματίες. Επίσης θα επιδιώξουν να έχουν “καλές σχέσεις” με τον πολιτικό κόσμο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Θα χρηματοδοτήσουν με το “σταγονόμετρο” τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και θα αδιαφορήσουν για τους φτωχούς. Και κάποια στιγμή θα αρχίσουν (με πολιτική στήριξη) να “κρυφοκοιτάζουν” και τις κατοικίες των αδυνάτων πολιτών. Δηλαδή, τις κατοικίες των πολιτών που καταστράφηκαν, επειδή το κράτος επέβαλε ένα μνημόνιο για να σωθούν οι τράπεζες...