Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:19:21

  

BANNER 1200X80
A A A

 Δύο βασικά μεγέθη (όσο και αμφισβητούμενα) στον προυπολογισμό του 2015 είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η μείωση της ανεργίας. Είναι προφανές ότι και οι δύο προβλέψεις δεν τεκμηριώνονται με κανένα τρόπο και (αντίθετα) στηρίζονται σε ευχές και ελπίδες του οικονομικού επιτελείου...

Ειδικότερα, όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, το προσχέδιο του προυπολογισμού αποκαλύπτει ότι θα προκύψει από την “... μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης” στο πετρέλαιο θέρμανσης! Δηλαδή θα “κινηθεί η αγορά” με τα 0.12 λεπτά ανά λίτρο, τα οποία περικόπηκαν από τον Ειδικό Φόρο!

Όσον αφορά την ανεργία η απάντηση ήρθε από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι “...η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα” ενώ υπογραμμίζει ότι “είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά της ανεργίας δεν μειώνονται”.

Ασφαλώς δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιληφθούμε την κατάσταση στην αγορά και γενικότερα στην Οικονομία. Χρειαζόμαστε όμως μια καλή... πρόβλεψη για τον επόμενο στόχο του οικονομικού επιτελείου. Διότι αν ο προυπολογισμός του 2015 προβλέπει ανέφικτες επιδόσεις, τότε η εκτέλεση θα είναι ελλιπής. Κι αν η εκτέλεση του προυπολογισμού είναι ελλιπής, τότε κάποιοι πρέπει να φορολογηθούν. Και αυτοί που θα πληρώσουν την ερχόμενη χρονιά, θα είναι οι αγρότες!

Φέτος οι αγρότες (για τα εισοδήματα του 2013) φορολογήθηκαν με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Όμως αυτό αλλάζει... Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 13% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, δασεργατών κλπ, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση.

Για παράδειγμα: Αγρότης με εισόδημα 9.550 ευρώ, πέρυσι ήταν αφορολόγητος. Φέτος θα πληρώσει συνολικά μαζί με την προκαταβολή (55%) 1.924,30 ευρώ.

Αν όμως το πραγματικό αγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό (αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ), η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται σχεδόν... έγκλημα.
Για παράδειγμα: Έγγαμος αγρότης, με κατοικία 100 τετραγωνικών, με Ι.Χ αυτοκινήτο 1.400 κυβικών και με αγροτικό εισόδημα 9.550 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.639 ευρώ έναντι 782 ευρώ πέρυσι.

Το φορολογικό σοκ του 2015 θα είναι σκληρό για τους αγρότες. Θα κληθούν να πληρώσουν υπερβολικά χρήματα για εισοδήματα που δεν απέκτησαν. Θα φορολογηθούν άγρια για τα αυτονόητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το χειρότερο όμως είναι ότι η υπερφορολόγηση του αγροτικού πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί “βάση σχεδίου”. Εκ προμελέτης... Διότι οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους για να εκτελεστεί ένας προυπολογισμός ο οποίος εξ αρχής βασίζεται σε ευχές και ελπίδες...

  • Η Νίκη Μανουσάκη είναι οικονομολόγος