Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:18:54

  

BANNER 1200X80
A A A

Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο χωρίς χρήματα, να παραγγέλνεις... μύδια και να ελπίζεις ότι θα πληρώσεις το λογαριασμό με τα μαργαριτάρια που θα βρεις μέσα στα μύδια!!! Κάπως έτσι ήταν και η θέση του οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο Παρίσι.

Η ελληνική “διαπραγματευτική” όμαδα, υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι δυνατόν να καλυφθεί χωρίς επιπλέον μέτρα. Δηλαδή, μπορεί να καλυφθεί με τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο. Και τα έσοδα θα είναι αυξημένα λόγω της επερχόμενης ανάπτυξης!

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν αυτή την πρόβλεψη και ζήτησαν κάτι πιο... χειροπιαστό. Και η διαπραγμάτευση κατέληξε σε ναυάγιο όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Μόνο που στις προηγούμενες εμπλοκές με την τρόικα, το πρόβλημα λυνόταν με πολιτική παρέμβαση. Η κυβέρνηση, κάθε φορά που έφτανε σε αδιέξοδο, ζητούσε τη βοήθεια της κ. Μέρκελ. Η γερμανίδα Καγκελάριος έδειχνε “κατανόηση” η οποία γινόταν μεταδοτική και έφτανε στην Ευρωπαική Επιτροπή, την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακολούθως, η “κατανόηση” έφτανε μέχρι τους διαπραγματευτές και το πρόβλημα λυνόταν... Ενίοτε μάλιστα, η “κατανόηση” δινόταν απλόχερα και έφτανε ακόμα και μέχρι τα μεγάλα ευρωπαικά μέσα ενημέρωσης. Και τότε εμείς διαβάζαμε εγκωμιαστικά ρεπορτάζ που εκθείαζαν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

Όμως αυτή τη φορά, στο Παρίσι, οι κύριοι Ντάκλαν Κοστέλο, Κλάους Μαζούχ και Ρίσο Γκογιάλ δεν έδειξαν τη συνηθισμένη κατανόηση.

Αυτό έχει δύο εξηγήσεις:

α) Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ακόμα τη βοήθεια της κ. Μέρκελ για να λυθεί και πάλι πολιτικά το πρόβλημα.

β) Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια αλλά η κ. Μέρκελ αυτή τη φορά, δεν ανταποκρίθηκε.

--Στην πρώτη περίπτωση, μετά το ναυάγιο στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί ταχύτατα και μέχρι το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, το ζήτημα (εύκολα ή δύσκολα) θα διευθετηθεί.

--Στην δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η “κατανόηση” στέρεψε, τότε η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη και δύσκολη. Πολύπλοκη για τον πρωθυπουργό - δύσκολη για τους πολίτες. Διότι χωρίς πολιτική παρέμβαση οι δανειστές θα αποδεχθούν μόνο ρεαλιστικές λύσεις και όχι υποθετικά σεναρια για “επερχόμενη ανάπτυξη”. Δηλαδή θα απαιτήσουν επιπλέον φορολογικά μέτρα. Αυτό όμως δεν το αντέχει κανείς σε αυτή τη χώρα. Ούτε οι πολίτες αντέχουν επιπλέον φόρους, ούτε ο πρωθυπουργός αντέχει να τους εξαγγείλει...

Το κρίσιμο ερώτημα τελικά, είναι αν η κ. Μέρκελ θα μας προσφέρει και πάλι την πολιτική λύση που χρειαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Προφανώς, θα το πράξει μόνο αν επιθυμεί να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά...