Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:19:07

  

BANNER 1200X80
A A A

Την κατάληξη των πολιτικών ελιγμών που διεξάγονται αυτές τις ημέρες γύρω από την εκλογή Προέδρου, θα την πληροφορηθούμε στις 29 Δεκεμβρίου.

Όμως η αρχή της ιστορίας, προσδιορίζεται χρονικά, λίγους μήνες νωρίτερα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο και συζήτησε με την κ. Μέρκελ. Επισήμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός μας υπενθύμισε (μετά τη συνάντηση) τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας ενώ αντίστοιχα η Γερμανίδα Καγκελάριος εγκωμίασε για πολλοστή φορά τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Αυτά επισήμως. Διότι ανεπισήμως, είχε διαρρεύσει τότε, ότι η συνάντηση “δεν πήγε καλά”. Οι πληροφορίες έλεγαν τότε, ότι η κ. Μέρκελ “απέσυρε” την εμπιστοσύνη της και τη στήριξή της... Με απλά λόγια, εκτίμησε (η κ. Μέρκελ) ότι το πολιτικό κεφάλαιο των Σαμαρά – Βενιζέλου έχει εξαντληθεί. Μάλιστα τότε, δημοσίευμα της Deutsche Welle έκανε λόγο για «μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα» και επισήμανε ότι δεν υπήρξε “καμία δημόσια δέσμευση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για τα ελληνικά αιτήματα”.

Στο διάστημα που ακολούθησε, μετά τη συνάντηση της 23ης Σεπτεμβρίου, άρχισε νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σ' αυτές τις συζητήσεις (και τα emails) οι εκπρόσωποι της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπραγματεύτηκαν με οικονομικούς όρους, διαπίστωσαν “δημοσιονομικό κενό” και κράτησαν σκληρή στάση. Αντίθετα η ελληνική πλευρά ανέμενε να κλείσει η διαπραγμάτευση με πολιτική παρέμβαση από τη Γερμανία, η οποία τελικώς δεν ήρθε...

Έτσι φτάσαμε στις 25 – 26 Νοεμβρίου, στο Παρίσι. Και πάλι χωρίς πολιτική παρέμβαση, η διαπραγμάτευση με την τρόικα κατέληξε σε ναύαγιο.

Κάπου εκεί έγινε πλέον σαφές ότι η Καγκελάριος δεν πρόκειται αυτή τη φορά να παρέμβει και για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, πρέπει να επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα στον ελληνικό λαό. Όμως ποιος αντέχει να ανακοινώσει νέα φορολογικά μέτρα; Προφανώς, ουδείς...

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον ελιγμό της Προεδρικής εκλογής. Είτε πρόκειται για “εθελουσία”, είτε πρόκειται για “ανανέωση χρόνου”, ο κ. Σαμαράς έδειξε να πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα θα στηρίξουν τον υποψήφιό του.

Το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου μας έδωσε δύο μήνες παράταση για να “τακτοποιήσουμε” τα εσωτερικά μας προβλήματα και ασφαλώς θα “ανεχθεί” και λίγες ημέρες καθυστέρηση αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Έχουμε λοιπόν δύο μήνες περιθώριο στους οποίους τα πιθανά γεγονότα είναι τα εξής:

α) Ο κ. Σαμαράς έχει πράγματι τους 180 βουλευτές που απαιτούνται και ο κ. Δήμας θα εκλεγεί Πρόεδρος. Αμέσως μετά, μέσα στον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μεταπείσει την κ. Μέρκελ και να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη που χρειαζόμαστε ή θα πρέπει να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων.

β) Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τους 180 βουλευτές, δεν εκλέγεται Πρόεδρος και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Εδώ αρχίζουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες καθώς οι κάλπες μπορεί να βγάλουν κυβέρνηση Ν.Δ (ή Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ασφαλώς και το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας οπότε θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν όμως οι κάλπες βγάλουν κυβέρνηση, τότε:

--Αν ο επόμενος πρωθυπουργός που θα προκύψει από τις εκλογές, είναι ο κ. Σαμαράς, υποθέτουμε όλοι ποιά θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τη τρόικα. Αυτό είναι το προβλέψιμο σενάριο.

--Αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, τότε είναι δύσκολο να υποθέσουμε ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Διότι ο κ. Τσίπρας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί “εν λευκώ” τις απαιτήσεις των δανειστών. Δηλαδή, θα διαπραγματευτεί πολιτικά.

Σ' αυτη την περίπτωση ο κύκλος θα κλείσει εκεί που άνοιξε: Στο Βερολίνο.

Και με τον ίδιο ρυθμιστή: Την κ. Μέρκελ.

Αλλά με άγνωστο αποτέλεσμα...

Επί του παρόντος, ίσως είναι χρήσιμο το δημοσίευμα της Deutsche Welle στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η Καγκελάριος συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό: “Aπό τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προκαλεί πλέον ανατριχίλα στο Βερολίνο...”