Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:18:39

  

BANNER 1200X80
A A A

Όπως τότε με τα μνημόνια, τα πολυνομοσχέδια και τους εφαρμοστικούς. Η ίδια μέθοδος, ο ίδιος εκβιασμός και το ίδιο αποτέλεσμα. Πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, κατασκευάζεται κλίμα τρομοκρατίας και δημιουργείται η αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο, πολίτες και βουλευτές, ενστικτωδώς θέτουν ως βασική προτεραιότητα τη “σωτηρία της πατρίδας” και συμφωνούν σε όλα...

Παλιό το κόλπο αλλά σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, “έπιασε”. Και τον Μάιο του 2010 όταν η βουλή ψήφισε το μνημόνιο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους όταν ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά. “Έπιασε” ο εκβιασμός και τον Ιούνιο του 2011 όταν ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου όταν πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τις μειώσεις συντάξεων αλλά και τον Ιανουάριο του 2012 όταν ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Το ζήσαμε αρκετές φορές και το ξαναζούμε και πάλι αυτές τις ημέρες... Όπως τότε με τα μνημόνια, έτσι κι αυτή τη φορά, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος, τα “έγκυρα” μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, “πήραν φωτιά”. Ενδεικτικά:

Le monde: Oι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Wall Street Journal: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εξασθενεί το ευρώ

Reuters: Tο ευρώ υποχώρησε λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την Ελλάδα

Die Welt: Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ

Handelsblatt: Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές

Daily Telegraph: H Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να βγει από το ευρώ γρήγορα

Blοomberg: Η Ελλάδα ξαναπαίζει το σενάριο της καταστροφολογίας

The New York Times: Οι επενδυτές ξεπουλούν τα ομόλογα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας

Financial Times: Η προοπτική της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει εντείνει τον πανικό μεταξύ των επενδυτών

Wall Street Journal: O ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει ορισμένους επενδυτές

Il Sole 24 Ore: O ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βγει από το ευρώ
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας. Επικουρικά, στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θα προτιμούσε κάποιον... γνωστό για πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τέλος, το... κορυφαίο όλων, βγήκε από τη Moody's. Ήταν η εκτίμηση ότι οι διεθνείς επενδυτές περίπου... στεναχωριούνται με τη σκέψη ότι μπορεί να γίνουν έκλογες, διότι είναι “πιστωτικά αρνητικό γεγονός”!

Η μέθοδος...

Η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, ασφαλώς δεν επιτυγχάνεται μόνο με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων. Πρέπει να υπάρχουν και τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης που θα αναπαράγουν (με κραυγές) τα ξένα δημοσιεύματα.

Και όχι μόνο τα δημοσιεύματα...

Θυμόμαστε όλοι, μετά το 2010, τον πανικό που είχε δημιουργήσει η άνοδος των spreads. Τότε, το spread ήταν ένας όρος άγνωστος στο 90% των Ελλήνων πολιτών. Κι όμως χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες συναδέλφων (κυρίως τηλεοπτικών) εξελίχθηκε σε βασικό εργαλείο τρομοκράτισης βουλευτών και πολιτών. Θυμόμαστε όλοι, πόσες ψηφοφορίες διεξήχθησαν στη Βουλή υπό την απειλή “εκτόξευσης” των spreads...

Εκτός αυτών όμως, για να δημιουργηθεί “κλίμα” θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και στο χρηματιστήριο έτσι ώστε να κατανοήσουμε άπαντες ότι η αγορά (άρα και η οικονομία) βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης. Και φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με δηλώσεις ξένων πολιτικών οι οποίοι θα προειδοποιούν για τα δεινά που θα πλήξουν τον... πλανήτη, αν δεν συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις.

Η πρόβλεψη...

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι τις προσεχείς ημέρες θα κλιμακωθεί η τρομοκρατία και θα συνεχιστούν τα δυσοίωνα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ασφαλώς, όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, θα έχουμε άνοδο των spreads καθώς και παρεμβάσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Moody's, Fitch και Standard & Poor’s). Και φυσικά μετά τον κ. Γιούνκερ θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες “συμβουλές” από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Επίσης το χρηματιστήριο θα δεχθεί επιπλέον πίεση προκειμένου να τρομοκρατηθούν επαρκώς οι βουλευτές. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τις προσεχείς ημέρες θα επαναληφθούν οι συνεδριάσεις της 9ης Δεκεμβρίου (πτώση 12,78%) και της 11ης Δεκεμβρίου (πτώση 7,35%).

...Και ο στόχος

Και όλα αυτά, γιατί; Κατ' αρχήν για να “συνετιστούν” (όπως τότε, με τα μνημόνια) οι βουλευτές. Να αισθανθούν φόβο και “βαριά ευθύνη” όσοι εξ αυτών επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Εν συνεχεία, για να αποκτήσουν επαρκές άλλοθι κάποιοι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων που “το συζητούν” να παρεκκλίνουν από την κομματική τους γραμμή και να ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα.

Τέλος το κλίμα τρομοκρατίας θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο ακόμα και στην περίπτωση που τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Διότι οι τρομοκρατημένοι πολίτες δεν ψηφίζουν ελεύθερα... Οι πολίτες που έχουν υποστεί ψυχολογική βία, επιλέγουν περισσότερη “σταθερότητα” και λιγότερη “αγωνιστικότητα”.

Εκτός αν...

Είναι προφανές ότι όταν κανείς αποδεχθεί μια φορά τον εκβιασμό, στη συνέχεια θα αποδεχθεί και δεύτερο και τρίτο. Και νομοτελειακά, κάθε φορά, σε κάθε νέο εκβιασμό, θα κλιμακώνεται η ένταση της τρομοκρατίας και θα αυξάνονται οι απαιτήσεις του εκβιαστή. Εκτός αν ο εκβιασμός χάσει το βασικό του συστατικό: Το διακύβευμα. Σ' αυτή την περίπτωση, όταν ο πολίτης δεν έχει τίποτα να χάσει, τότε ο εκβιασμός δεν υφίσταται...