Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:09:49

  

BANNER 1200X80
A A A

Πάνω από 50 δισ. ευρώ θα πληρώσουν το 2015 επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Ή τουλάχιστον θα κληθούν να πληρώσουν... Διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει τους φόρους που θα ζητήσει από τους πολίτες. Η φοροδοτική ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί για μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ από την άλλη πλευρά οι “φορολογικές ελαφρύνσεις” δεν είναι και τόσο... “ελαφρύνσεις”. Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα ισχύσουν δέκα αλλάγες στη φορολογία οι οποίες είναι:

1) Συλλογή αποδείξεων.

Μειώνεται το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων επί του εισοδήματος, από το 25% στο 10%. Όμως όταν προκύπτει διαφορά, ανάμεσα στην αξία των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και στην αξία των αποδείξεων που απαιτούνται, επιβάλλεται ποινή της τάξεως του 22%. Το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο προφανώς υποθέτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν... χρειάζονται τις ευεργετικές διατάξεις του συγκεκριμένου μέτρου.

2) Μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες απολαβές πάνω από 12.000 ευρώ, θα εισπράξουν λίγα ευρώ επιπλέον...

3) Συμψηφισμός οφειλών Φ.Π.Α.

Το αυτονόητο εξαγγέλθηκε με θριαμβολογίες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο αποτελεί θετική παρέμβαση. Ο Φ.Π.Α. των επιχειρήσεων συμψηφίζεται με αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου. Επίσης οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ είναι δυνατόν να εξοφλούν τον Φ.Π.Α μόνο όταν εισπράξουν τα χρήματα από τον πελάτη ανεξαρτήτως της ημερομηνίας εκδόσεως του παραστατικού.

4) Απαλλαγή υποβολής Φ.Π.Α. για επιχειρήσεις.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις με χαμηλό ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ. Δηλαδή, αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για... μισό μεροκάματο. Αν, στο μέλλον, το όριο των 10.000 ευρώ διευρυνθεί, ασφαλώς θα αποτελέσει ευεργετική ρύθμιση για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

5) Εισοδήματα από ενοίκια.

Καταργείται από φέτος ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3%. Επίσης προβλέπεται για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ αύξηση του συντελεστή από 10% στο 11%, ενώ για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ διατηρείται ο συντελεστής του 33%. Πρακτικά με την αλλαγή αυτή επιβαρύνονται όσοι φορολογούμενοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μισθώματα ακινήτων, ενώ αντίθετα ελαφρύνονται όσοι έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, με τον συντελεστή φορολόγησης να μειώνεται από το 45% στο 33%.

6) Ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.

Μετά την υπερφορολόγιση θεσπίστηκαν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία. Για οφειλές έως 15.000 ευρώ προβλέπεται ρύθμιση έως και 100 δόσεις. Για τις οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ, προβλέπονται μέχρι 72 δόσεις καθώς και ο περιορισμός των προσαυξήσεων.

7) Φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Μειώνεται στο 3% ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, από 8% που είναι σήμερα, για ακίνητα αξίας έως 20.000 ευρώ. Ο φόρος φτάνει στο 10% για την αξία των ακινήτων άνω των 20.000 ευρώ. Επίσης δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας ακινήτων με συντελεστή 15% και αφορολόγητο όριο υπεραξίας τα 25.000 ευρώ το 2015.

8) Αύξηση ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων.

Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο των μισθών και των συντάξεων (2014) από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι (θεωρητικά) δεν επιτρέπεται η κατάσχεση αποδοχών σε φορολογούμενο με μισθό ή σύνταξη χαμηλότερο των 1.500 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, διευρύνεται χρονικά η κατάσχεση των μισθοδοτικών λογαριασμών από ένα 24ωρο σε μία εβδομάδα, ενώ δεν θα προχωρά, όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ.

9) Μισθωτοί με “μπλοκάκι”.

Όλοι οι μισθωτοί με “μπλοκάκι” θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26%, όπως οι επιχειρήσεις, ενώ αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος από 500 ευρώ σε 650 ευρώ.

10) Απαλλαγή από ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

Ορίστηκαν τα επαγγέλματα που απαλλάσσονται από το τρέχον φορολογικό έτος από τις ταμειακές μηχανές ή μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ.

Το 2015 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τους φορολογούμενους καθώς το κράτος προσδοκά να έχει φέτος αυξημένα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό οι έμμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 3,8% και οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 2,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με αυτό το δεδομένο, οι παραπάνω “φορολογικές διευκολύνσεις ” και οι “ευνοϊκές ρυθμίσεις” δείχνουν ότι είναι ελιγμοί προς αποφυγή αντιδράσεων. Διότι τελικά φέτος οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα. Και το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι αντέχουν να πληρώσουν...

  • Η Νίκη Μανουσάκη είναι οικονομολόγος