Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 - 11:23:32

  

BANNER 1200X80
A A A

Ήμουν νιος και γέρασα ! Τριάντα χρόνια στο στρατιωτικό ρεπορτάζ ακούω διαρκώς για την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Μέσα σ΄ αυτή την τριακονταετία σαφώς και υπήρξαν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με αποκορύφωμα την “χρυσή δεκαετία” 1996 – 2006 που έγιναν οι μεγαλύτερες και περισσότερες αγορές του αιώνα ! Δυστυχώς όμως τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα έγιναν “πλυντήριο” για την διοχέτευση της μίζας σε επιχειρηματίες και πολιτικούς και όχι στην έρευνα και την τεχνολογία , στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Και ιδού το αποτέλεσμα ! Την στιγμή που η Τουρκία έγινε φέτος η 24η κορυφαία εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ο 11ος εισαγωγέας όπλων κατά την περίοδο 2008-2012, και πιο εξειδικευμένα ο 12ος εξαγωγέας μικρών όπλων, η ελληνική αμυντική βιομηχανία καρκινοβατεί !

Η παρούσα κυβέρνηση αποφεύγει ακόμη και παρασκηνιακά να συζητήσει σοβαρά με ξένους αμυντικούς οίκους από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και το Ισραήλ που εν όψει της υλοποίησης αμυντικών επισκευαστικών προγραμμάτων ύψους 1,75 δις, εντός της επόμενης διετίας, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά ή την συμμετοχή τους σε κονσόρτσιουμ ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων μονάδων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ενδιαφέρον εκδηλώνουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά κονσόρτσιουμ.
  • Για την ΕΑΒ ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί.
  • Για Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενδιαφέρονται Γερμανοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί.
  • Για την ΕΛΒΟ ενδιαφέρονται οι Γερμανοί και όχι μόνο...

Ε! Και λοιπόν ; Το σύνολο του πολιτικού συστήματος αδιαφορεί παντελώς για την τύχη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αδιαφορεί για τις επιτυχίες που σημειώνει η Τουρκία στον συγκεκριμένο τομέα που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος υπέρ της γείτονος χώρας για την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου που είναι η ανατροπή της ισορροπίας και η αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο.

Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει ο διεθνής τύπος για την καλπάζουσα ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην Αθήνα.

Οι Τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,2 δισ. δολάρια και ήταν κατά 35,7% αυξημένες σε σύγκριση με του 2011 και εξαπλάσιες αυτών του 2004. Μόνο το 2012 ο κύκλος εργασιών της αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας συνολικά πλησίασε τα 5 δισ. δολάρια. Οι δαπάνες για «Ερευνα & Ανάπτυξη» (R&D), στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και πλήθος άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, το 2012 πλησίασαν τα 800 εκατ. Δολάρια.

Ο στόχος της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η αύξηση των εξαγωγών οπλών και πυρομαχικών κατά 14% μέχρι το τέλος του 2014. Η Τουρκία διατηρεί ιδιαίτερα ενεργά γραφεία στην Ουάσιγκτον, Αστάνα (Καζακστάν), Ριάντ και συνεργάζεται στενά με τις χώρες του Κόλπου με ποικίλες εξαγωγές καθώς και με τις χώρες τις κεντρικής Ασίας

Παράγει ήδη το όπλο μάχης MKEK MPT (Milli Piyade Tüfeği - εθνικό ντουφέκι πεζικού) με φιλοδοξίες εξαγωγής στο Αζερμπαϊτζάν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν

Φιλοδοξεί να παράγει το δικό της άρμα μάχης ALTAI με έναρξη υπηρεσίας το 2015-2016 με τελικό στόχο την παραγωγή 1000 αρμάτων σε τέσσερις σειρές των 250. Ηδη ο σχεδιασμός, κατασκευή, παραγωγή και ένταξη των δύο πρώτων πρωτοτύπων είναι γεγονός, ενώ η φιλοδοξία της Τουρκίας είναι να είναι ισάξιο των Γερμανικών, Αμερικάνικων, Ισραηλινών ή Αγγλικών σύγχρονων αρμάτων

Στο ναυτικό η τουρκική σχεδίαση, κατασκευή και ένταξη σε υπηρεσία δύο κορβετών τύπου MİLGEM (Milli Gemi - εθνικό πλοίο) προσέφερε αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες των τούρκικων ναυπηγείων και οδήγησε ακόμη και σε ένα ταξίδι 102 ημερών σε 29 αφρικάνικα λιμάνια, στο οποίο η αποστολή είχε το όνομα μάλιστα του πειρατή Μπαρμπαρόσα με διττό σκοπό τόσο επιρροής όσο και επίδειξης των καινούριων δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Στον τομέα της αεροπορίας έγινε εφικτή η κατασκευή επιθετικού ελικοπτέρου με την ονομασία ΑΤΑΚ

Η παραγωγή των πρώτων εννέα (9) από μια τεράστια παρτίδα 60 επιθετικών ελικοπτέρων και η φιλοδοξία εξαγωγής του σε χώρες που τείνουν να γίνουν δορυφόροι όπως το Αζερμπαϊτζάν και άλλες αλλάζει τις γεωστρατηγικές όσο και οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η λίστα συνεχίζεται με υποβρύχια, ακταιωρούς, εκπαιδευτικά και μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Είναι επίσης δεδομένο ότι όλα τα συστήματα θα είναι πλήρως συμβατά με τις τεχνικές προδιαγραφές του ΝΑΤΟ τόσο για την επίδειξη νομιμοφροσύνης όσο και για τις εμπορικές προοπτικές μιας τέτοιας ρύθμισης.

Κι αν τα περισσότερα αυτά πολεμικά προϊόντα προηλθαν από συμπαραγωγές (π.χ το άρμα ALTAI με την Ν. Κορέα ή το επιθετικό ελικόπτερο με την Ιταλία-Αγγλία ) κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τις εντεινόμενες προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας ανεξάρτητης και αυτόνομης εθνικής παραγωγής.

Αυτή, η ανεξάρτητη παραγωγή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά τόσο στην στρατιωτική - στρατηγική ισχύ του γείτονα όσο και στην οικονομία της Τουρκίας καθιστώντας την ένα περιφερειακό ηγεμονικό παίχτη και την Ελλάδα αναγκασμένη να επιλέξει την υποχωρητικότητα ή την δορυφοροποίηση από τον μελλοντικά στρατηγικά κυρίαρχο παράγοντα στην περιοχή.